top of page

Viool

Ignace Martens

Viool

In het dagelijks leven, ben ik docent Bedrijfsbeleid en Productiemanagement en hoofd van de cluster Werktuigkunde in de opleiding Industrieel Ingenieur van KU Leuven in Gent (http://iiw.kuleuven.be/gent). Ik ben ook oprichter en coördinator van de Lean Learning Academy van KU Leuven Technologiecampus Gent. Deze Lean Learning Academy ontwikkelt Lean games (en ander didactisch materiaal) en verzorgt opleidingen voor het werkveld i.v.m. Lean management samen met experten uit het werkveld (http://www.leanlearningacademy.be).

Muziek is echter al een jarenlange passie, die ik ook wens over te brengen op andere liefhebbers.

In 1991 was ik Laureaat van de vioolklas (90%) in de graad van uitmuntenheid B van de Muziekacademie van Geel. De daaropvolgende jaren, van 1991 – 1994, was ik 1ste violist van de orkestklas van de Muziekacademie van Geel. Van 1992 -1993 speelde ik 2de viool in het Don Boscoconsort te Antwerpen.

Van 1994 tot en met 2004 was ik orkestmeester van het Symfonieorkest van de Zuiderkempen, waarmee we 10 à 15 optredens per jaar verzorgden alsook 3 concertreizen maakten.

In 1994 startte ik ook als vioolleraar aan het Muziekatelier van Kalken, en werd ik lid van de samenspelgroep en later ook van het bestuur.

Ik gebruik voor de individuele lessen sinds enkele jaren het boek ‘Viool Leren Spelen’, deel 1, 2, 3 en 4. Nadien schakelen we over op muziekstukken aangevuld met specifieke oefeningen om bepaalde technieken te verfijnen.

Mijn lessen geef ik op geduldige wijze, graag gemengd met wat humor, een aan de leerling aangepast lestempo en met inspraak van de leerling voor de muziekkeuze,… Om niet te conflicteren met mijn job aan KU Leuven, gaan de vioollessen door op vrijdagavond, doorgaans de enige avond van de week waarop geen vergaderingen gepland worden …

Daartegenover staat, dat ik van de leerlingen verwacht dat ze bereid zijn om een volgehouden inspanning te leveren. Ik vraag ook aan de ouders om hun kind daarin te stimuleren.

Extraatje: ik heb nogal wat midi-bestanden (allerlei muziekgenres) waarvan ik dan de melodiepartij afdruk en laat spelen door een leerling. Zodra de leerling die partij heeft ingeoefend breng ik een laptop mee, en verbind die met een midi-interface aan een keyboard dat dan de begeleidingspartijen speelt. Zo krijgen de leerlingen de kans om eens de 1ste viool te spelen in een virtueel orkest.

bottom of page