top of page

Groepsactiviteiten

Muziekleer

voor kinderen

Kinderen starten bij voorkeur vanaf het tweede leerjaar, maar later instappen kan ook.

 

Tijdens het wekelijks uurtje groepsles wordt de muziekkennis al spelend aangebracht d.m.v. het zingen van kinder- en volksliedjes, ritmische spelletjes, bespelen van Orff-instrumenten  (klokkenspelen, xylofonen, metallofonen, slaginstrumentjes) en improvisatie. Noten hebben een kleurtje en de notenbalk “groeit” mee met de tessituur van de liedjes.

Leerlingen kopen of huren een klokkenspelletje waarop de liedjes kunnen worden ingestudeerd. De gehoorvorming is gebaseerd op de relatieve solmisatie (verplaatsbare do), terwijl de letterbenaming (a, b, c, d, e, f, g) wordt gebruikt voor het aangeven van de toonhoogte.

De groepslessen lopen over 5 jaar. Na twee jaar wordt het klokkenspel gaandeweg vervangen door klassikaal blokfluitspel. Bovendien kan men vanaf dan ook individueel onderricht volgen in het bespelen van een instrument, maar het volgen van de groepsles blijft verplicht.

Na het volgen van vijf jaar groepsles, kan men aansluiten bij het koor en/of het instrumentaal samenspel, maar men kan ook enkel instrumentles blijven volgen.

Eén uur per week; er worden geen examens ingericht.

De kostprijs voor het volgen van les kan je hier vinden.

Instrumentaal samenspel

voor jongeren en volwassenen

Het instrumentaal ensemble staat open voor de leerlingen die de groepslessen hebben afgerond maar ook voor iedereen die graag in groep wil musiceren. Beperkte vaardigheid in het bespelen van een instrument is natuurlijk wel vereist. Het ensemble bestaat op dit moment uit blokfluiten (S, A, T, B), dwarsfluiten, violen, gitaren en cello maar de bezetting varieert naargelang de deelnemers. Er wordt wekelijks gerepeteerd gedurende 50 minuten.

Deelname is gratis.

Koor

voor jongeren en volwassen

Het koor staat open voor de leerlingen die de groepslessen hebben afgerond maar ook voor iedereen die muzikaal actief wil zijn, sociaal en cultureel geïnteresseerd is, en geen tijd heeft voor het inoefenen van moeilijke stukken! Meezingen in het koor is voor iedereen toegankelijk, zelfs zonder muzikale voorkennis.

Het gemengd koor bestaat momenteel uit een 30-tal zangers (20 vrouwen, 10 mannen) waarvan de leeftijd schommelt tussen 20 en 70 jaar. Er wordt wekelijks slechts één uur gerepeteerd. Zowel oude als nieuwere, religieuze als profane muziek komen aan bod.

Deelname is gratis.

bottom of page