Moeten onze kinderen voldoen aan een bepaald niveau, bepaalde eisen?

Een interessant stukje geschreven door Erika.

We zijn als kind allemaal netjes opgevoed: handje voor mondje bij het geeuwen, ”dankjewel” zeggen als we iets ontvangen en altijd ons bord leeg eten.

Maar is het ook zo dat we ons moeten staven aan onze leeftijdsgenoten? Moeten we al kunnen lopen aan 13 maanden? Moeten we met 2 woorden spreken aan 18 maanden? Moeten we iedereen een (mooi) handje geven? Van het moment dat onze kinderen hun plezier uiten door te dansen op muziek of gewoon een improvisatorisch’ liedje zingen, hebben ze talent en moet dit talent zo snel mogelijk verder worden ontwikkeld. Als ons kind voor een muziekinstrument gekozen heeft, moet het zich hieraan houden. Continu veranderen van instrument, om te zoeken waar het zich goed bij voelt, is geen gangbare norm. Waar zijn wij als ouder dan
bang voor … ?

Wij allen wensen onze kinderen een (nog) beter leven toe dan we zelf (mochten) ervaren. Maar leggen we hierdoor niet een te hoge druk op onze kinderen?

We zitten in een versnelde, gehaaste en vooral opgejaagde maatschappij, waar het moeilijk is om naar elkaar te wachten, elkaar tijd te gunnen en vooral, om ieder naar eigen tempo zich te laten ontwikkelen.
Dit uit zich ook bij het bespelen van muziek. Wat is “muziek maken”? Foutloos spelen en/of zingen? Beter en/of mooier spelen dan het vriendje?

Fouten maken mag; uit fouten maken leert men. Muziek gaat niet over “fout of goed spelen”, maar eerder om een “beleven van muziek, emotie voelen”. En zoals ieder van ons wel weet: iedereen gaat anders om met emoties, dus ook met het beleven van muziek. Is het daarom fout of verkeerd ? Nee, natuurlijk niet!
We kunnen maar ergens in groeien (of liever gezegd ons ontwikkelen) door er plezier in te hebben. Dit plezier ervaar ik binnen ons Muziekatelier. Een atelier waar samen “plezier maken, emoties delen, muziek maken” het belangrijkste is!

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.