Gitaar

 

Jeroen De Brauwer

Ik ben regent muzikale opvoeding en vervolgens volgde ik ook een opleiding tot bachelor in de scheppende muziek (compositie) afgestudeerd met onderscheiding aan het conservatorium van Gent. Nadien heb ik ook nog de masteropleiding gevolgd in de scheppende muziek (bij onder meer Dirk Brossé, Daniel Gistelinck, Filip Rathé,…). Keuzevakken in de Jazz en lichte muziek: combo (onder leiding van Werner Meert). Ik studeerde af met grote onderscheiding.
Ik focus vooral op het aanleren van akkoorden, schema’s en wat courant “lichte” muziek genoemd wordt (rock, jazz, blues, metal,…). Verder gevorderden kunnen improvisatie en muzikaal doorzicht verwachten. Het zelf kunnen begrijpen van een muziekstuk/partituur en daar zelf mee aan de slag leren gaan. Iedereen is uiteraard meer dan welkom. Voor zuiver klassieke gitaar verwijs ik jullie erg graag door naar mijn collega’s.

Simon De Beelde

Ik startte op zeer jonge leeftijd zélf als leerling op het muziekatelier te Kalken. Van zodra het mogelijk was, volgde ik gitaarles bij Katrien Meersschaut. Eens ik afgestudeerd was in de muziekleer te Kalken, schakelde ik over op de Muziekacademie te Wetteren, waar ik met een ingangsexamen startte in het voorlaatste jaar bij de volwassenen voor notenleer. Ik startte dan ook in de middelbare graad voor gitaar, in de klas van Annelies Coppens.Ter zelfder tijd, vanaf mijn twaalfde, startte ik met het schrijven van eigen nummers, en speelde ik ook met enkele vrienden in een rockgroep, waarmee we gedurende tien jaar elke minuut vrije tijd passeerden.Ook zong ik gedurende mijn loopbaan secundair onderwijs altijd in het wereldmuziekkoor Abadabukileyo, waar ik een passie voor zang ontwikkelde.

Na het secundair onderwijs, werd ik bachelor in het onderwijs: Muzikale Opvoeding. Hier behaalde ik voor het eindexamen gitaarbegeleiding 17/20.

Ondertussen sta ik al zeven jaar als leerkracht in het secundair onderwijs, o.a. voor het vak Muzikale Opvoeding.

Vanzelfsprekend kan ik je een heel eind scholen als klassieke gitarist.

Ik geef echter ook heel graag gitaarbegeleiding (= je zangstem begeleiden met gitaar), wat ervoor zorgde dat ik al een aantal (toekomstige) leerkrachten lager onderwijs en kleuteronderwijs wegwijs maakte in het gebruiken van de gitaar in de klaspraktijk. Ook voor het begeleiden van pop/rock/kleinkunst kan ik je aardig op weg helpen.

Inzicht in akkoorden, akkoorden leren uitschrijven, zelf nummers in elkaar steken, je zangstem en gitaar op elkaar afstemmen, … jij vraagt, wij draaien.

Johan De Vuyst

Ik volgde gitaar (optie klassieke gitaar) aan de muziekacademie te Waarschoot. Mijn debuut was op 8 jarige leeftijd. Op 18 jarige leeftijd behaalde ik in de hogere graad B de grootste onderscheiding.

De gitaar ging daarna voor veel jaren in stilte met mij mee al was het dan niet meer om er nog veel op te oefenen, verdere studies, professionele carrière en  gezin maakten dit te moeilijk.

Een 10 tal jaren terug nam ik de lessen opnieuw op bij Ars Muzica in Mariakerke om na een drietal jaar  in de leer te gaan bij een priveleraar Ralf Mechthold genaamd, eveneens oud leerkracht van de school van Kalken. Van deze leraar krijg ik nu nog steeds les en vervolmaking in het klassieke gitaarspel en oefenen we sedert een tijdje ook in trio met een medeleerling. In het dagelijkse leven ben ik Manager in een Engineeringsafdeling voor liften en hefwerktuigen bij een groot bedrijf in Antwerpen. Ik woon te Wondelgem, ben gehuwd, en heb twee dochters die intussen het huis uit zijn.

Ik geef uitsluitend les op klassieke gitaar (nylon snaren). Iedere beginner zal ik een solide basis aanleren, wat betreft tokkelen en aanslagwijzen. Met deze basis kan je de volgende jaren alle kanten mee uit, zelf een hogere muziekopleiding mocht dit ooit je interesse wekken.

Iedereen krijgt les op maat: ik bouw mijn gitaarlessen op rekening houdend met je muzieksmaak en kunnen. Zo leer je stap voor stap: tokkelen, ritme, enz…Ik hou van romantische gitaarmuziek en het iets zwaardere werk zoals Bach, Villa Lobos, Tarrega enz… Het iets modernere werk voor gevorderden is natuurlijk ook te smaken, zoals Queen op klassieke wijze, Nathalia, Celine D. enz..

Ik heb zelf een uitgestippeld leertraject die ik put uit een drietal lesboeken maar voeg hier eigen invullingen aan toe met vrije partituren uit mijn eigen bibliotheek of die door jullie als leerlingen ook kunnen aangebracht worden.

Jan Van Den Abbeele

Ik startte mijn muziekonderwijs aan de Gemeentelijke Academie van Wetteren. Ik volgde er 2 jaar klassieke gitaar, om dan op mijn twintigste te kiezen voor een opleiding in de lichte muziek aan de Jazz-studio te Antwerpen. Daar volgde ik vier jaar de opleiding “uitvoerend musicus”.

Gezien mijn klassieke opleiding en de keuze achteraf voor jazz en populairdere genres, kan ik in de gitaarlessen tegemoetkomen aan de uiteenlopende wensen van alle studenten. Het is mijn bedoeling om hen spelenderwijs de liefde voor muziek bij te brengen, zonder daarbij diepere muzikale achtergronden (solfège, harmonie,…) uit de weg te gaan. Elk genre (klassiek, blues, jazz, pop, rock, …) of combinatie van genres is mogelijk. Door de aanhoudende digitalisering en globalisering (digitale muziekopname- en bewerking, internet! enz. …) zijn de grenzen tussen verschillende muziekgenres immers alsmaar dunner geworden.Verder werk ik ook aan een degelijke lichaamshouding met het instrument, zonder al te veel vast te pinnen op de houding zoals die wordt aangeleerd in de klassieke vorming. De bedoeling is om zo ontspannen mogelijk en met de grootste overtuiging te spelen.

Alle levels, van absolute beginners tot gevorderden, links- of rechtshandig, akoestische en/of elektrische gitaar, zijn welkom. Ik tracht altijd maximale aansluiting te vinden bij de muzikale belevingswereld van de student(e) voor mij. Ze kunnen ook in iedere les materiaal aanreiken (muziekstukken, songs, eventuele eigen composities, …) die dan verder uitgewerkt kunnen worden. Op deze manier werken leerkracht en student a.h.w. samen aan de opbouw van een persoonlijke cursus, gestoeld op de inhoudelijke ervaring van de leerkracht, eigen oefening (bv songs) en oefeningen uit een gemeenschappelijke gitaarcursus die in het Atelier gebruikt wordt.