Blokfluit

Rein Van Bree

Ik heb een muziekopleiding gevolgd in de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord waar ik afstudeerde met grootste onderscheiding voor blokfluit, piano en voordracht. Daarna volgde ik een jaar privé blokfluitles bij Geert Van Gele.
Ik behaalde in 2007 een masterdiploma blokfluit en lerarenopleiding met onderscheiding aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Bart Coen en Bart Spanhove voor blokfluit en een bachelordiploma zang in 2008 bij Dina Grossberger en Dirk Snellings. In 2009 beëindigde ik de masteropleiding kamermuziek voor blokfluit. Momenteel geef ik blokfluit en samenspel aan de muziekacademie te Oudenaarde en aan het Muziekatelier te Kalken.
Voor blokfluit volgde ik masterclasses bij o.m. Pierre Hamon, Frédéric de Roos, Paul Leenhouts, Erik Van Nevel, Barthold Kuijken, Fumiharu Yoshimine, Maurice Van Lieshout, Pedro Memelsdorff, Marion Verbruggen en Valerie Horst. Ook heb ik meegespeeld in verschillende operaproducties door Muziektheater Transparant en de Vlaamse Opera. In 2004 richtte ik mee het blokfluittrio ‘Aquil’AlterA’ op.
Voor zang heb ik aan koorprojecten meegewerkt onder de leiding van o.m. Kurt Bikkembergs, Louis Devos, Johan Duyck, Johan Van Bouwelen, Paul Schollaert, Dirk Snellings, Lieven Termont, Erik Van Nevel, Barthold Kuijken, Hendrik Vanden Abeele, Christoph Siebert, Marnix De Cat en Philippe Herreweghe.
Momenteel ben ik lid van volgende ensembles: ‘Psallentes Femina’ onder leiding van Hendrik Vanden Abeele en ‘El Grillo’ o.l.v. Inge Bollaert.

Een aantal jaren lesgeven in muziekateliers en verscheidene interims op verschillende academies, leerden mij omgaan met leerlingen van verschillende leeftijdscategorieën. Mijn enthousiasme om leerlingen een jaar te begeleiden in hun muzikale ontplooiing is sindsdien enkel nog gegroeid. Met anderen de passie voor de muziek delen, is mijn doel geworden. Ook hebben deze kansen mijn pedagogisch inzicht positief doen evolueren. Het enthousiasme voor muziek bij de leerlingen aanwakkeren, de leerlingen iets bijbrengen en hun grenzen verleggen zie ik als mijn bijdrage in hun muzikale opleiding.

Blokfluitles kan voor beginners tot gevorderden, voor kinderen en volwassenen, kortom voor iedereen! De muziekgenres die aan bod kunnen komen in de les, verschillen van leerling tot leerling met als mogelijkheden barokmuziek, hedendaagse muziek, jazzmuziek, renaissancemuziek en zelfs middeleeuwse muziek.

In de blokfluitles beginnen we meestal met de sopraanblokfluit en even later al de altblokfluit (dat kan natuurlijk ook andersom). Als we deze twee instrumenten onder de knie hebben, kunnen we al snel meespelen in het ensemble op alle soorten blokfluiten (sopraan-, alt-, tenor- en basblokfluit).

Klik op volgende link voor meer info: http://www.scholieren.com/werkstukken/12569